Jače zrake sunca navode nas na razmišljanje o morskim radostima, a samim time i o preplanulom tenu. No, moramo još malo pričekati ljeto i izležavanje na plažama. Kako bi koža izgledala osunčano već sada, započet ću priču s proizvodima za samotamnjenje.

 

Samotamnjenje

Tamnjenje i samotamnjenje

 

Sredstava za samotamnjenje omogućit će vam preplanuli ten bez izlaganja suncu. Mogu se nanijeti na kožu lica i tijela. Najveći problem kod takvih sredstava jest moguća neurednost aplikacije.

 

Slijedi nekoliko savjeta za pravilno nanošenje takvih sredstava:

 • Važno je dobro pripremiti kožu. Ona mora biti dobro očišćena, što podrazumijeva da na licu ne smije biti tragova šminke, a vrlo je važno i učiniti piling cjelokupne kože. Obavezan je piling suhih, grubljih dijelova, kao što su laktovi, koljena i pete. Proizvodi za samotamnjenje često mogu istaknuti suhe i tamnije dijelove, zato im treba posvetiti posebnu pozornost i prije i za vrijeme nanošenja.
 • Odmah operite ruke nakon aplikacije, jer će vam u protivnom potamnjeti dlanovi i prsti. Kako biste osigurali da se to ne dogodi, pri nanošenju koristite rukavicu.
 • Nanosite proizvod u slojevima, odnosno pričekajte da se boja razvije, a zatim stavite drugi sloj ako želite tamniju boju.
 • Nikako se nemojte žuriti pri nanošenju, već si odvojite dovoljno vremena za to. Nekim sredstvima treba dosta vremena da se razviju. Požurite li oblačenjem riskirate neujednačenu aplikaciju, ali i zaprljanu robu.
 • Boju možete obnavljati svakih nekoliko dana, a kada vam dosadi jednostavno je uklonite pilingom. Za uklanjanje eventualnih jačih mrlji poslužit će vam polovica limuna kojom trljajte po mrlji ili na takva mjesta nanesite smjesu načinjenu od sode bikarbone i par kapi limuna.
 • Već sam s vama podijelila sljedeći savjet, ali ne škodi istaknuti ga ponovno: ako želite tek blago osunčanu kožu, tada dodajte malo kreme za samotamnjenje u mlijeko za tijelo te nanesite smjesu. Postoje i već gotova mlijeka za samotamnjenje. Njih možete po želji razrijediti dodavanjem običnog mlijeka za njegu tijela.

BIPA - MY BODY sredstvo za samotamnjenje

 

 

 

Isprobajte MY BODY sredstvo za samotamnjenje, 200 ml (19,90 kn). Možete ga kupiti isključivo u BIPA prodavaonicama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tamnjenje i zaštita od sunca

Tamnjenje i samotamnjenje

 

Izlaganje suncu ima svojih pozitivnih strana – za neke one mogu biti estetske prirode, a tu je i stvaranje vitamina D, no vrlo je važno kožu zaštiti od štetnog sunčevog zračenja. Pritom se misli na zaštitu od UVA i UVB zraka.

 

UV zrake

UVA zrake prodiru u duboke slojeve kože te mogu izazvati velika oštećenja pa čak i rak kože. Pod njihovim utjecajem dolazi do preranog starenja kože. Posljedice izazvane tim zrakama neće odmah postati vidljive već se mogu manifestirati u kasnijim fazama života pa su kao takve iznimno opasne.

UVB zrake djeluju na površinski sloj kože i zato su posljedice pretjeranog izlaganja suncu odmah vidljive. Tu je prvenstveno riječ o opeklinama, odnosno crvenilu kože.

 

Zaštitni faktori

SPF (sun protection factor) ili ZF (zaštitni faktor) pokazuje koliko će vremena trebati UVB zrakama da opeku kožu kada je krema nanesena u odnosu na vrijeme potrebno da je oštete kada zaštita nije nanesena. Npr. sa SPF 15 trebat će im 15 puta duže da je oštete. Odnosno, ako vaša nezaštićena koža pocrveni za 20 minuta na suncu, tada će zaštićena moći biti na suncu 15 puta dulje, tj. 5 sati. Ali ta računica u sebi sadrži kontradikciju – jedno nanošenje nije dovoljno da vas zaštiti; kremu je potrebno nanositi svaka 2 sata, odnosno nakon svakog izlaska iz mora. Također, golim okom nije moguće vidjeti kolika će vam oštećenja nastati od UVA zraka, stoga crvenilo izazvano UVB zrakama nije jedini pokazatelj oštećenja.

Prema Europskoj komisiji SPF 6 i 10 spadaju pod slabu zaštitu, SPF 15, 20 i 25 predstavljaju srednju, SPF 30 i 50 faktori su visoka zaštita, a vrlo visoka je SPF 50+. Primjerice, SPF 15 štiti od 93%, SPF 30 od 97%, a SPF 50 od 98% UVB zraka.

Što se tiče zaštite od UVA zraka, prema europskim standardima, ako nije naznačeno, zaštita od UVA zraka iznosi najmanje 1/3 od SPF oznake. Prema istim standardima UVA mora biti naznačen na kutiji tako da je “UVA” upisano u kružnicu.

 

Koji faktor odabrati?

Osobe koje imaju maslinastu put, brzo tamne i gotovo nikada ne pocrvene, bit će dobro zaštićene od UVB zraka i sa srednjom zaštitom. Naime, već SPF 15 nudi vrlo dobru zaštitu od UVB zraka. Problem je u onim nevidljivim, UVA oštećenjima. Razlika između 30 i 50 faktora je gotovo nikakva (1%), ali ćete u drugom slučaju dobiti nešto bolju UVA zaštitu. Osobe s kožom vrlo osjetljivom na sunce bez razmišljanja moraju posegnuti za najvišim faktorom, no oni dugoročno mogu pomoći i osobama otpornijima na crvenilo. Drugim riječima, s visokim faktorom ne možete pogriješiti.

 

Evo još nekih važnih podsjetnika:

 • Nemojte se izlagati suncu od 11 – 17 h. Tada je sunčevo zračenje najjače.
 • Zaštitnu kremu nanesite 30 minuta prije izlaganja kože suncu, aplikaciju ponavljajte svaka 2 sata te obavezno netom nakon izlaska iz mora, brisanja ručnikom ili prekomjernog znojenja. Redovito je nanosite čak i ako je navedeno da je krema vodootporna.
 • Prema Europskoj komisiji, potrebno je 6 punih žličica (oko 36 g) kreme za zaštitu od sunca kako bi se adekvatno zaštitilo tijelo prosječno visoke odrasle osobe. Dakle, nanosite je obilato.

 

BIPA drogerije nude MY BODY liniju u sklopu koje se nalaze proizvodi za zaštitu od sunca s različitim faktorima za zaštitu i uravnoteženu kombinaciju UVA i UVB filtera.

BIPA - MY BODY proizvodi za zaštitu od suncaNa slici:

 • MY BODY mlijeko za sunčanje s karotinom SPF 6, 200 ml (18,90 kn)
 • MY BODY sprej za sunčanje SPF 15, 200 ml (22,90 kn)
 • MY BODY mlijeko za sunčanje SPF 30, 200 ml (23,90 kn)

 

Koristite li proizvode za samotamnjenje? Na koje načine štitite kožu od sunca? Koje zaštitne faktore koristite?

Članak je podržala BIPA, a pisan je za rubriku Bips’n’Tricks.

➡️ Prati me na Instagramu!


25 thoughts on “Tamnjenje i samotamnjenje”

 1. Odličan članak! Koristim SPF, ali rijetko kad onaj od 50+ osim na licu.
  Čak razmišljam da krenem sa kremama za samotamnjenjem, ali nekako je previše posla oko toga, a malo vrimena. ;)

  1. Hvala ti! :* Lice je ipak najizloženije suncu, i ne samo po ljeti, pa i zaslužuje najveću pažnju. :)

   Da, proizvodi za samotamnjenje iziskuju dosta posla, ali ne štete koži. Možeš krenuti s blagom mućkalicom kreme i mlijeka ili pak otići na profesionalno špricanje bojom. Kožu svejedno prije dobro pripremi – dobro je očisti i ispiliraj. :)

 2. Ja sam prijašnjih godina kupovala one losione koji postupno daju boju i sjećam se da su mi i Dove i Johnsons losion bili koma jer sam bila žuta a ja zaista nemam problema sa tamnjenjem :) I prošlo ljeto sam uzela u Dm-u Sun Dance preparat za samotamnjenje i bio mi je super. Koristila sam ga po nogama jer su mi one uvijek svijetlije od ostatka tijela. Baš bih sad mogla probati taj iz Bipe :D

 3. ne volim proizvode za samotamnjenje-previše je posla oko toga,a ionako me sunce za čas uhvati! Visoki faktori su mi must have.Ono što stvarno volim su različiti shimmer losioni poslje sunčanja :)

 4. Odličan članak :)
  Nisam dugo koristila proizvode za samotamnjenje iako sam htjela ove godine. Nekako kada živiš na moru lakše ti je otići na plažu i uhvatiti malo boje :) Ove godine sam kupila Hawaiian Tropic liniju za zaštitu od sunca – spremna sam na plažu samo da ove kiše prestanu :)

 5. Budući da ove godine neću otići na more planirala sam uzeti u DM Sundance za samotamnjenje ali možda uzmem i ovaj iz Bipe. Sada sam u dvojbi!

 6. Mene zanima da li moze samo lice ili ce biti mnogo tamnije od tela,mada je meni telo tamno od solarijuma xD :x

 7. Nekako sam s godinama zavoljela svoju svijetlu put i iako poprilično brzo tamnim, sama sebi ljepše izgledam kad sam svijetlija, a pogotovo na licu pa se trudim kmoristiti visoki SPF :) Previše mi je to posla oko proizvoda za samotamljenje a i pomalo me straše jer su većina mojih prijateljica koje su koristile takve proizvode bile poprilično šarene i jako su teško uspjele skinuti to šarenilo :D

  1. Treba dobro pripremiti kožu za samotamnjenje, a i poslije pažljivo obnavljati boju. :) S visokim SPF-om ćeš zadržati svoju svijetlu put, ali se i dobro zaštiti od štetnog sunčevog zračenja. :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

:) ;) :x :* :> :p B) ;;) @) =P~ 8-> =D> [-o< :-S :-O 8-| :( :(( :D (*) @};- ~o) more »