Nedavno je održan drugi po redu Beauty Blog Day. Prisustvovala sam događaju s još mnoštvom blogerica, i jednim blogerom. Odmah ću s vama podijeliti jedan zanimljiv podatak – hrvatska beauty blog scena trenutno broji 141 beauty blog od kojih jedan piše muškarac (BL’eauOG). :)

Već ste mogle pročitati značajan broj postova o eventu. Ja ću se u svom postu osvrnuti samo na onaj obrazovno-informativni dio. Naime, program se sastojao od predavanja usmjerenih na povećanje čitanosti te promociju bloga, a bilo je riječi i o tome kako se biraju blogerice za suradnju. Potom, odvila se i panel diskusija gdje se pričalo upravo o suradnjama. Dakle, osvrnut ću se na taj dio te sve to upotpuniti vlastitim razmišljanjima.

 

Malo sam iznenađena nekim iznijetim podacima, a to je da brandovi uvelike biraju blogerice po statistici, s obzirom na to da u gotovo četiri godine bloganja tek sam u par navrata upitana za istu. Imam i osjećaj da PR-ovci/BM-ovi uglavnom ne znaju čitati statistiku, odnosno ne znaju koje bi im brojke mogle biti od značaja. Također, čini mi se da gramatičke pogreške i ne baš primamljive fotografije nisu toliko odbojne brandovima koliko je naglašeno. Često dobivam dojam da se predstavnici brandova ne bave dovoljno blogovima na kojima se odluče predstavljati i samim time nisu probirljivi. To se može primijetiti i po poslanim PR uzorcima gdje se primjerice događa da vrlo mlade blogerice dobivaju na recenziju proizvode za duboke bore.

Što se tiče blogo-promocije, društvene mreže najviše doprinose čitanosti blogova. Ne bi se trebalo oslanjati samo na taj izvor, odnosno tražilice i stalni čitatelji bi trebali jednako doprinositi čitanosti.

Kod nas je Facebook društvena mreža koja je najkorištenija. Ne tako davno, Facebook nije dozvoljavao uvjetovanje lajkanja i komentiranja statusa kod održavanja nagradnih igara, no to je sada dozvoljeno. Više o tome pročitajte u članku Mije Biberović na Netokracija.hr portalu. Možete tražiti i lajkanje stranice, ali, kako navodi Martina Lovrić (Manifest.hr i MojPosao.net), to nije preporučljivo jer možete ispasti očajni u traženju pažnje.

Zbog strogih pravila dugi period nisam radila Facebook igre. Tek sam ih nedavno ponovno uvela. Ono što ja preferiram jest jednostavnost, odnosno draže mi je uvjetovati što manje posla za sudionike. Naime, znam da veći zadaci, poput kreiranja looka znaju dati loše rezultate i u konačnici bude mnogo razočaranih. Smatram da je za takve natječaje potrebno obilato nagraditi pobjednice, a blogerice rijetko raspolažu takvim fondom nagrada.

Svakako ću primijeniti neke dobivene savjete te pratiti rezultate, odnosno vaše, a i svoje zadovoljstvo. :) Upravo je u tijeku Facebook darivanje pa vas pozivam da u njemu sudjelujete: http://on.fb.me/1leFmIT

Spomenuto je kako je dobro izraditi vlastiti media kit te se putem njega predstavljati brandovima. Dakle, to je nešto poput životopisa za blog, a trebalo bi sadržavati: ime blogerice, fotografiju, kontakt podatke, naziv, link i opis bloga, statistiku, podatke o korištenim društvenim mrežama te uslugama koje se nude. To mi zvuči kao interesantna ideja, posebno za novije blogerice koje još nisu ostvarile nikakve suradnje. Na taj način mogu skrenuti brandovima pozornost na sebe pošto oni, nažalost, rijetko daju priliku novim blogericama.

Navedeno je i da je poželjno imati goste blogere. To mi je bilo drago čuti, jer sam još prije BBDaya dogovorila suradnju s jednom dragom mi blogericom. Više o tome u jednom od narednih postova. :)

 

Na kraju zaključujem da svakako treba težiti iznijetome tijekom predavanja i diskusije, a to je da blogeri trebaju brinuti o pravopisu, o kvalitetnim fotografijama, aktivirati se na društvenim mrežama te nuditi sadržaje koji će utjecati i na statistiku. Osim nas, blogera, koji neprestano učimo i razvijamo se kako scena raste, predstavnici brandova paralelno uče uz nas o, za njima novim, načinima promocije. Zajedno moramo širiti vidike, kontinuirano se obrazovati te raditi na kvalitetnoj komunikaciji, a sve u svrhu postizanja što boljih rezultata.

 

Beauty Blog Day 2014.

 

Beauty Blog Day 2014.

 

Beauty Blog Day 2014.Panel diskusija: Beauty brandovi vs. Beauty blogerice
Lucija Josipović (Avon), Petra Mlakar Zorko (Vichy) & ja

 


Čestitke Martini!

➡️ Prati me na Instagramu!


16 thoughts on “Beauty Blog Day 2014.”

 1. Zaista zanimljiv post i podržavam svaku tvoju rečenicu jer dijelimo mišljenje.

  Svakako znam da će dobro doći meni a i drugim kolegicama blogericama kao i BM sa kojima surađujemo.

 2. priznajem da sam baš bila radoznala kako je tekao razgovor u ovom dijelu BBD-a (istina da nisam blogerica, al sam znatiželjna baba :D) i vjerujem da vam je svima to jako dobro došlo, pogotovo “friškijim” curama :)

 3. Odličan osvrt i potpuno se slažem sa svime. Meni je nedostajalo još koji sat Panel diskusije ali nadam se da će se brzo ponoviti.

  Hvala ti na čestitki :)

 4. odličan ti je post, i drago mi je da sam imala prilike pročitati
  tekst koji je iz nešto drugačijeg ugla preneo utiske :)
  slažem se sa tobom u svemu, mislim da ispravno razmišljaš :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

:) ;) :x :* :> :p B) ;;) @) =P~ 8-> =D> [-o< :-S :-O 8-| :( :(( :D (*) @};- ~o) more »